Vesipelastus

Kuva: Anna Wetterstrand

Vesipelastus eli VEPE on landseereiden ja newfoundlandinkoirien rodunomainen koemuoto, jolla on erityisesti tarkoitus pitää yllä näiden rotujen alkuperäistä pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeessa testataan koiran kykyä toimia vedessä ja mitataan sen fyysistä kuntoa sekä testataan koiran rodunomaisia taipumuksia.

Jo 1700-luvulla pidettiin Euroopassa koiria, joita kutsuttiin nimellä ”koira Newfoundlandista”. Nämä koirat olivat nykyisten Landseerien (Landseer E.C.T) ja Newfoundlandinkoirien esivanhempia. Koirat rakastivat uimista ja vedessä työskentelyä, joten kalastajat käyttivät niitä apunaan pelastamassa veteen pudonneita ihmisiä kuivalle maalle ja sukeltamassa irti rantakiviin tarttuneita verkkoja. Englannissa alettiin 1900-luvun alussa järjestämään Watertrial-kilpailuja, joissa arvostettiin koiran luontaista halua/viettiä toimia ja pelastaa vedessä.

Kuva: Kaisa Heikkerö

Vesipelastus Suomessa ja kansainvälisesti

Vepe-kokeita järjestetään nykyään mm. USA:ssa, Kanadassa, Belgiassa, Ranskassa, Hollannissa, Englannissa, Italiassa, Sloveniassa, Ruotsissa ja tietysti Suomessa. Jokaisen maan säännöt ja koeliikkeet poikkeavat hiukan toisistaan. Belgiaan laji oli tullut vuonna 1984, josta sen sitten toi Suomeen Eero Hällfors vuonna 1989. Viralliseksi koemuodoksi VEPE tuli Suomessa vuonna 1992, silloin koeajalle. Nykyiset säännöt ovat olleet voimassa 1.1.2017 alkaen.

VEPE on lisännyt 2000-luvulla runsaasti suosiotaan. Sekä harrastajamäärät että VEPE:ä harrastavien rotujen kirjo on lisääntynyt voimakkaasti. Viime vuosina kokeita on järjestetty noin 70 kpl vuodessa.

Kuva: Jonna Räisänen

Kenelle VEPE soveltuu?

Lajia voi harrastaa lähes kaiken rotuisilla koirilla ja hyvin monen rotuiset koirat nauttivat vedessä työskentelystä. Seuraavat edellytykset on kuitenkin koiralla oltava kunnossa vesipelastusta harrastaessa:

  • Koiran tulee uida mielellään ja sillä on riittävä uintitaito.
  • Koiran on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan riittävän voimakas ja kookas hinatakseen niin venettä kuin ihmistäkin vedessä, myös kovassa tuulessa.
  • Koira ei saa olla arka tai epäluuloinen, eikä missään tapauksessa aggressiivinen vieraita ihmisiä kohtaan.
  • Koiralla on oltava perustottelevaisuus kunnossa

Laji on fyysinen ja vaatii sekä koiralta että ohjaajalta peruskuntoa, sillä veneitä soudetaan ja kalustoa kannetaan yhdessä. Lajissa kannustetaan yhteistyöhön, jossa autetaan ja tuetaan muita koirakoita!

Kuva: Elina Janhunen

Vesipelastuskokeet ja -säännöt

Säännöt

Vesipelastuksessa on neljä virallista luokkaa (soveltuvuuskoe, alokasluokka, avoinluokka ja voittajaluokka). Lisäksi landseereille ja newfoundlaninkoirille järjestetään epävirallinen luokka, junnu- eli junioriluokka, johon voi osallistua 9-15 kk iässä. Soveltuvuuskoe on esikoe alokasluokan kokeille. Landseerien ja newfoundlaninkoirien ei tarvitse soveltuvuuskoetta suorittaa, vaan he kilpailevat suoraan alokasluokassa.

Kaikissa luokissa on neljä eri liikettä. Liikkeen suorittamiseen on käytettävissä saman verran aikaa jokaisessa luokassa, jos luokassa päädytään tasapisteisiin, niin nopein aika ratkaisee lopullisen sijoituksen. Käskyjen määrä vähenee siirryttäessä luokissa ylöspäin. Samoin ohjaajien määrä muuttuu kahdesta yhteen siirryttäessä alokasluokasta avoimeen.
Vesipelastuskokeiden säännöt muuttuivat ja uudet astuivat voimaan 1.1.2017. VEPE-sääntöuudistus hyväksyttiin Kennelliiton valtuuston kokouksessa 29.5.2016. Uudet säännöt löytyvät alla olevasta painikkeesta

Havainnollistavat liike-kaaviot

Havainnollistavat liike-kaaviot löydät alla olevasta linkistä. Voit printata tai tulostaa liikekaviot oman treenipäiväkirjasi väliin tai vaikkapa yhdistyksen tai seuran seinälle!

Koe- ja arvosteluohjeet

Vesipelastuskokeiden koe- ja arvosteluohjeet löydät tästä linkistä. On suositeltavaa tutustua ohjeisiin huolellisesti erityisesti, jos suunnittelet vesipelastuskoiran koulutuksen aloittamista tai osallistut kilpailuihin ensimmäistä kertaa. Ohjeiden kertaaminen auttaa valmistautumaan paremmin ja ymmärtämään kokeen arvosteluperusteet.

Kuva: Suvi Ruotsalainen

Muuta

Koira voi saavuttaa valionarvon vesipelastuksessa eli saa nimensä eteen tittelin FI VPVA. Siihen vaaditaan kolme ykköstulosta voittajaluokasta vähintään kahdelta eri tuomarilta sekä näyttelystä vähintään arvosana H aikaisintaan 24 kk ikäisenä. Saavutettuaan voittajaluokassa kolme ykköstulosta (+vaadittu näyttelytulos) koiralle voidaan anoa FIN VPVA:n eli vesipelastusvalion titteli.


Landseeryhdistys ja newfoundlandinkoirayhdistys järjestävät vuorovuosin Vepen SM-kisat. Kisoihin valitaan 14 koirakkoa voittajaluokan tulosten perusteella.