Nosework
"Löytö!" - Nosework laittaa koirien nenät töihin
Nosework on kehitetty alun perin USAssa aroille koirille itseluottamusta kasvattavaksi harrastusmuodoksi. Suomessa nosework on varsin tuore laji ja siitä tuli Kennelliiton alainen virallinen laji vuonna 2020. Lajin suosio on kasvanut nopeasti, koska se sopii mille tahansa koiralle ja kehittää koiran keskittymistä työskentelyyn ja edistää koiran nenänkäyttöä.
Miten päästä alkuun?
Nosework on kiva harrastus siinä, että sitä on helppo treenata vaikka kotona yksinään, kun alkeet on hallussa: tarvitset vain kohdehajun, joita saa eläintarvikeliikkeistä ja kouluttajilta sekä siirrännäisiä, joihin pisara hajua laitetaan. Siirrännäisiksi käy esimerkiksi vanupuikon tai huonekalutassun pala. Kohdehajua ei laiteta koskaan suoraan kohteeseen. Lajissa alkuun pääsemiseksi kannattaa ehdottomasti käydä opettelemassa perusteet osaavalla kouluttajalla. Ensin koiralle opetetaan yksihaju (yleensä eukalyptus), jonka se oppii tunnistamaan ja etsimään sitä. Aluksi haju voi olla purkissa lattialla ja koiraa palkataan aina siitä, kun se työntää nenänsä purkkiin. Tämä oppiminen tapahtuu yleensä hyvinkin nopeasti. Vähitellen haju siirretään uuteen paikkaan, josta koiran tulee se etsiä ja etsintää vaikeutetaan vähitellen.
Kokeeseen landseerin kanssa?
Noseworkia voi hyvin harrastaa ilman kilpailemistakin, koska se on mukavan rauhoittava ja keskittymiskykyä kehittävä laji. Kun tähtää kokeeseen, niin ensinnäkin kannattaa ilmoittautua heti, kun ilmoittautuminen aukeaa, koska kokeet täyttyvät nopeasti. Koepaikalle mennessä ilmoittautuminen ja odottelu tapahtuu yleensä ulkona, joten talviaikaan kannattaa varata lämmintä vaatetta riittävästi. Kokeissa on mukava tunnelma ja siellä voi jutella toisten kisaajien kanssa odotteluaikana. Mistään etsintöihin liittyvistä asioista ei tietenkään saa kuitenkaan puhua ennen kokeen loppua. Koejärjestys on arvottu etukäteen ja usein lähtöjärjestys lähetetään osallistujille jo koetta edeltävänä päivänä. Ennen koetta tuomari esittelee etsintäalueet ja niiden enimmäisajat ja kertoo, monessa erässä etsinnät suoritetaan. Samoin tuomari kertoo kullakin etsintäalueella, saako sen suorittaa vapaana vai tuleeko se suorittaa remmissä ja missä kohtaa etsintäalueen ulkopuolella koiran saa palkata. Kullakin kierroksella koirakot suorittavat etsinnät lähtöjärjestyksessä yksitellen. Koepaikalla on aina lämmittelyhaju, jossa on samaa hydrolaattia, jota kokeessa käytetään ja sitä voi käydä koiransa kanssa nuuhkimassa ennen varsinaista etsintää. Omalla etsintävuorolla ennen etsinnän aloitusta koiralle vaihdetaan etsintäliina. Muuten koealueella koira tulee pitää enintään 2 metrin pituisessa remmissä.
Ennen etsinnänaloitusta voi vielä kysyä tuomarilta, jos jokin asia mietityttää. Tuomari antaa lähtöluvankoirakolle ja ajanotto alkaa, kun koira ylittää merkityn aloituslinjan Koiraa saa ohjata etsinnän aikana vapaasti ja koiraan saa myös koskea. Sen sijaan etsintäalueen esineisiin koskemisesta tulee virhepisteitä. Jos koira etsii aluetta läpiaktiivisesti itsenäisesti, on usein parempi pysyä vähän kauempana koirasta ja antaa sen keskittyä etsintään sen sijaan, että ohjaisi koiraa koko ajan. Ajanottaja kertoo, kun etsintäaikaa on jäljellä 30 sekuntia. Siinä vaiheessa kannattaa miettiä mitä kohtaa koira ei ole vielä etsinyt, jos hajua ei ole löytynyt ja ohjata koiraa aktiivisemmin. Kun koira löytää kohdehajun ja ilmaisee sen, tulee ohjaajan nostaa käsi pystyyn ja sanoa ’löytö’. Tämän jälkeen tuomari kuittaa onko löytö oikein vai ei. Ajanotto päättyy tähän. Mikäli löytö oli oikein, voi koiran palkita palkkaamisalueella. Mikäli löytö oli väärä tai jos löytöä ei ole tehty ennen etsintäajan päättymistä, tuomari kertoo mistä haju löytyy ja koiran kanssa saa etsiä hajun vaikkei pisteitä tietysti enää saakaan. Näin ollen suoritus päättyy aina positiiviseen suoritukseen ja koiran pääsee palkkaamaan.