Toko- ja rally-toko
TOKO eli tottelevaisuuskoulutus
TOKO eli tottelevaisuuskoulutus on mielenkiintoinen ja monipuolinen laji.
Jokaisen koiranomistajan velvollisuuksiin kuuluu peruskouluttaa koiransa yhteiskuntakelpoiseksi. Erityisen tärkeää on, että landseerin kokoisen koiran koulutuksesta on huolehdittu. Yhteiselämä kotona ja lenkkipoluilla sujuu silloin paljon paremmin.
Miten aloittaa tokoharrastus?
Alkuun pääsee menemällä paikallisen koirakerhon tottelevaisuuskoulutukseen, jossa saat koulutusvinkkejä ja koirasi tottuu muihin koiriin. Samalla saatat innostua uudesta harrastuksesta: tottelevaisuuskokeista.
Rally-toko
Rally-toko on kehitetty Yhdysvalloissa 2000-luvun alkupuolella. Lajissa on yhdistetty elementtejä agilitystä, tokosta ja koiratanssista. Lajina rally-toko on monipuolinen ja sopii eri kokoisille ja -rakenteisille koirille sekä erilaisille ohjaajille. Lajin tarkoitus on luoda positiivinen side ohjaajan ja koiran välille sekä kehittää arkitottelevaisuutta.
Rally-tokossa saa ja on toivottavaa kannustaa ja kehua koiraa koko ratasuorituksen ajan. Kilpailuissa ei saa palkata herkuilla tai leluilla. Usein tuomari alkupuheessa kertookin toivovansa näkevänsä radalla iloista yhteistyötä ja muistuttaa sosiaalisesta palkitsemisesta. Ohjatessa saa käyttää äänen lisäksi käsimerkkejä ja vartaloapuja. Kuitenkin mitä pidemmälle lajissa etenee, sitä hillitymmiksi apujen tulee muuttua.
Lajia voi harrastaa omaksi ja koiran iloksi, mutta kannattaa rohkeasti lähteä mukaan kilpailuihin. Kisoissa tunnelma on mukava ja kannustava, ja siellä pääsee jakamaan kokemuksia niin kisajännityksestä kuin kylttitehtävistä muiden kilpailijoiden kanssa. Kilpailuissa suoritetaan rata, joka koostuu 10-20 kyltistä vaativuustasosta riippuen. Kilpailuluokkia on neljä: alokasluokka, avoin luokka, voittajaluokka ja mestariluokka. Jokaisella koirakolla on radalle tullessaan 100 pistettä. Erilaisista virheistä tulee virhepisteitä, jotka vähennetään alkupisteistä. Hyväksytyn tuloksen saa vähintään 70 pisteellä. Seuraavaan luokkaan siirtyy, kun on saanut vähintään kolme hyväksyttyä tulosta. Rally-tokossa voi saavuttaa Suomen Rally-toko -valio -tittelin saamalla vähintään kolme 95 pisteen tulosta mestariluokasta.
Miten pääsen alkuun?
Suomen palveluskoiraliiton sivuilta virkku.net löytyy Rally-tokon säännöt, ohjeet ja kyltit. Useat koirakoulut ja yhdistykset järjestävät alokaskursseja ja rally-toko -ryhmiä, joihin kannattaa liittyä, varsinkin jos ei ole aikaisempaa kokemusta koiran kouluttamisesta. Rally-tokossa arvostellaan kylttitehtävien lisäksi myös koirakon seuraamista ja yhteistyötä. Rally-tokossa pääsee alkuun opettamalla koiralle seuraamista sekä istumisen ja maahanmenon. Näitä liikkeitä varioidaan tehtävästä riippuen, esimerkiksi istuminen suoritetaan ohjaajan edessä, koiran kanssa pujotellaan merkkejä, käännytään koiran kanssa yhdessä 360 astetta jne.
Alokas- ja avoimessa luokassa suoritetaan seuraaminen sekä tehtävät ohjaajan vasemmalla puolella, mutta kannattaa harjoitella koiran kanssa heti alusta alkaen liikkumista ohjaajan molemmilla puolilla. Näin koira saa fyysisesti tasapuolisesti harjoitusta molemmille puolille. Lisäksi koira oppii tekemään tehtäviä ja ohjaaja oppii käyttämään apuja ja palkkaustekniikoita molemmilla puolilla. Kotona kannattaa hyödyntää myös erilaisia apuvälineitä kouluttamiseen. Esimerkiksi tassukohteiden avulla voi opettaa takapään käyttöä, oikeaa suorituspaikkaa ja luopumista, mikä auttaa houkutustehtävässä.
Miten kisaamaan?
Kisoja pääsee hakemaan ja niihin ilmoittautumaan virkku.net-sivuilta. Kilpailuja varten koira tarvitsee kisakirjan, joita kisojen järjestäjät myyvät. Kannattaakin mainita ilmoittautuessa, että on kisaamassa ensimmäistä kertaa. Ensimmäistä kertaa kisaavan koiran korkeus mitataan kisapaikalla, sillä esteiden korkeus määräytyy koiran koon mukaan. Mittausta kannattaa harjoitella kotona, jotta se ei aiheuta koiralle epämiellyttävää kokemusta ennen kisaa. Ennen kisaa saat kisakirjeen, jossa on kerrottu aikataulu ja yleisiä ohjeita kisasta.
Kisapäivänä kisajärjestäjä ja tuomari antavat aluksi yleisiä ohjeita. Kannattaa kuunnella tuomarin ohjeet huolellisesti, sillä niistä saa usein vinkkejä, mihin tuomari erityisesti kiinnittää arvostelussaan huomiota. Seuraavaksi ohjaajat pääsevät tutustumaan rataan ilman koiraa yhdessä tuomarin kanssa. Tässä vaiheessa kannattaa kysyä kaikki rataan liittyvät kysymykset, jotka ovat heränneet. Tuomari neuvoo mielellään.
Kannattaa myös opetella tuntemaan oman koiran tarpeet kisapäivälle. Toiset koirat suorittavat radan parhaiten, kun ovat saaneet kisapäivänä pitkän juoksulenkin ja paljon erilaista aktivointia. Toiset koirat taas ovat parhaimmillaan radalla, kun niitä ei ole väsytetty liiallisilla tempuilla ennen suoritusta.
Sitten vaan nauttimaan kisatunnelmasta, seuraamaan toisten koirakoiden suorituksia ja nauttimaan omasta suorituksesta yhdessä koiran kanssa. Tärkeintä on, että nautit yhteisestä tekemisestä koirasi kanssa!
Miten lisätä haastetta?
Suomessa kisataan suomalaisilla rally-tokon säännöillä, mutta Suomessa järjestetään myös kansainvälisiä kisoja FCI-säännöillä. Lisäksi lähimaista ainakin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa on rally-toko-kisoja. Säännöt ja tehtäväkyltit poikkeavat jonkin verran suomalaisista vastaavista, mutta kannattaa rohkeasti lähteä kisaamaan myös ulkomaille.
Landseer-porukasta löytyy paljon kokemusta myös ulkomailla kisaamisesta, joten vertaistukea on tarjolla. Landseerista on vaikka mihin! Kaikki on mahdollista, kun koirakon yhteistyö on kohdillaan.
Teksti: Leena Vartiainen